Възходът на летището град

Dubai World CentralМеждународното летище Ал Мактум, на което ще имате честта на кацнете, ако дестинацията на вашите самолетни билети е Дубай, е само един от примерите за летища, които се борят за това да бъдат нещо повече от просто глобален транспортен център.

Самото Ал Мактум Интернешънъл е част от т.нар. Dubai World Central – един от поредните свръхамбициозни, но съвсем реални проекти в Дубай, е само един пример за летище, което се стреми да бъде много повече от „обикновена“ точка за отлитане и кацане. Плановете за облика му включват пет писти, редица офис площи, построяване на хотел, създаване на възможност за отдаване под наем на търговски площи и др. Накратко плановете много се доближават до идеята за град-летище. Още през 2011 г. очакванията за Dubai World Central бяха, че ще надхвърли всички очаквания. Става дума за справяне с годишен поток от рекордните 160 милиона пътници. Въобще, каквото и да се строи в света, в Дубай то винаги бива надминато по един или друг начин. Ако всичко върви по план, освен заявката си за най-висока сграда в света – т.нар. Burj Khalifa, Дубай ще предяви претенция и за най-голямото летище в глобален мащаб.

Друг пример за огромно летище, което не се ограничава само с предлагането на писти за кацане и някакви си няколко терминала, е летището Seoul Incheon. Корейското международно летище е най-голямото в Южна Корея и за седем години поред, в периода между 2005 г. и 2012 г., то е начело на класацията на Airports Council International за най-добро летище в световен мащаб.

Освен град, това летище може да бъде наречено и комплекс за забавления, защото в него има голф игрище, спа център, ледена пързалка, казино, вътрешни градини и дори Музей на корейската култура.

И сега внимание, ако това не ви стига, не се притеснявайте, има още. Управата на летището планира да построи курортен комплекс на територията на летището, на стойност 3 млрд. долара. В него ще се включват лечебни центрове, молове, луксозни аутлети и още други привлекателни места, които да привличат туристи от цял свят.

Comments are closed.