Олимпиадата няма да успее да задържи британците по домовете им

ЛондонОт началото на 2012 г. британското правителство е подело кампания, с която да стимулира съгражданите си да прекарат летните отпуски на Острова. Целта е по-задълбочено развитие на вътрешния туризъм. VisitEngland дори засне специални рекламни клипове с участието на филмовите звезди Рупърт Гринт и Джули Уолтърс. Проведена сред зрителите анкета обаче показа, че те не са имали особен успех в убеждаването на британците да си останат вкъщи за Олимпиадата.

Много фактори могат да бъдат посочени като причина за това, включително и високите цени за нощувка на множество хотели в Лондон. Времето също изглежда не е на страната на правителството. Докато в югоизточната част на континента хората се чудят, къде да се скрият от жегата, на Острова се изсипват проливни дъждове. Мрачната като цяло обстановка кара местните да искат да изкарат почивните дни и отпуските си на някое по-слънчево и китно място.

Фактът, че в момента лирата изживява истинска олимпийска победа над еврото, също изиграва лоша шега на намеренията на британското туристическо министерство. В момента на островинтяни им излиза далеч по-евтино да прекарат отпуските си в която и да е друга европейска държава. Статистиката сочи, че различните авиокомпании леко са повишили цените си за самолетни билети, но това бива компенсирано от евтините оферти на хотелите и курортите. Тъй като другите страни нямат събитие от ранга на Олимпийските игри, което да се случва на територията им, съдържателите на подобни институции там нямат причина да повишават цените си.

По този начин на британци им излиза доста по-изгодно да си позволят почивка в Турция, Гърция, Испания или Италия. От двете най-големи туроператорски фирми на Острова, Thomas Cook и TUI, съобщават, че отново се забелязва повишен интерес към Египет и Тунис. Макар и двете държави да изиграха активна роля миналата година в т.нар. Арабска пролет, туристите започват постепенно да се връщат. Пък и специално първата винаги е била сред най-предпочитаните места за отдих от британци.

Comments are closed.